tiistai 1. huhtikuuta 2014



 Katselimme koulussa erilaisia polttimoita. Tässä on vanhemman mallin normaali polttimo (hehkulamppu). Nykyään yksi yleisimmistä polttimoista on halogeeni polttimo. Lisäksi yleistymässä on Led ja Xenon polttimot.
 Kuvan hehkulampussa on kaksi lankaa, joka johtuu siitä että autossa/mopoautossa voi laittaa samasta polttimosta lähi- ja kaukovalot. Syy miksi hehkulampun lasikupu on iso ja pyöreä johtuu siitä, että kun hehkulampun sisällä oleva lanka palaa niin polttimo tuottaa lämpöä ja tietenkin valoa. Kun lanka palaa, siitä irtoaa hiiliatomeita jotka kiinnittyvät polttimon lasin kupuun. Tämän seurauksena lasi tummenee joka aiheuttaa valon himmenemistä ja siten ajoturvallisuuden heikkenemistä.






Tässä kuvassa on halogeeni polttimo(h7). Polttimo on saanut nimensä lasikuvun sisällä olevasta halogeeni kaasusta, joka hylkii hiiliatomeita pääsemästä lasikupuun kiinni. Toisin sanoen halogeeni kaasu puristaa hiiliatomit takaisun lankaan, minkä takia lasi tässä polttimossa ei tummene. Myös tämän kaasun ansiosta polttimon lasista on voitu tehdä sirompi koska ei tarvita paljoa tilaa mihin hiiliatomit voisivat tarttua. Kuten hehkulampussa tässäkin polttimossa on lähi- ja kaukovalot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti